AMADE NEDERLAND IN HET NIEUWS

Gala in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, april 2018

De Telegraaf, april 2018

Gala Het Noordbrabants Museum, november 2016

               Launch van AMADE Duitsland                       14 juni 2016

Vice-voorzitter Pieter Bogaardt van AMADE Nederland en voorzitter Aldo Verbruggen wonen de launch van AMADE Duitsland bij in de schitterende ‘Kaisersaal” van de Residenz München.

De Telegraaf, Stan Huygens Journaal, dinsdag 10 november 2015

 

Filosoferen over vluchtelingen

 

Voor één avond keerden oude tijden terug in het Haagse Mauritshuis, zoals bewoner prins Maurits deze in de 17e eeuw ook gekend moet hebben.

 Er had een feestelijk diner plaats van de internationale organisatie Amade, die zich het lot aantrekt van kinderen van vluchtelingen.

Voorzitter Aldo Verbruggen, vice-voorzitter Pieter Bogaardt en cateraar Brigitte van den Boer voor twee portretten van Peter Paul Rubens uit 1630. FOTO's René Oudshoorn

In het water van de Binnenhofvijver was de weerspiegeling van de circa tachtig gasten te zien die aan een mooi diner, verzorgd door Maison van den Boer, zaten in de grote kamer tussen de vele Hollandse oude meesters. Amade vice- voorzitter Pieter Bogaardt vertelde aan tafel dat hij goed bevriend was met prinses Caroline van Monaco. De prinses is voorzitter van de in 1963 door haar moeder prinses Gracia opgerichte stichting, die inmiddels actief is in liefst 35 landen. 

Na een rondleiding langs schilderijen van onder anderen Rembrandt, Frans Hals en Peter Paul Rubens kwam filosoof prof. jhr. Wiep van Bunge van de Erasmus Universiteit met een interessante lezing. Hij stelde dat Nederland in de wereldgeschiedenis juist wat voorstelde dankzij de vluchtelingen in de Gouden Eeuw. „In 1500 was Nederland een winderige betekenisloze uithoek in Noordwest-Europa met één miljoen inwoners. In 1700 was Nederland even het interessantste land van de wereld en telde het twee miljoen inwoners, van wie de helft buitenlandse vluchtelingen. Daarna zakte ons land in 1800 weg en was het in 1850 met hetzelfde aantal inwoners het achterlijke neefje van Europa. Immigranten zorgden voor onze welvaart”, stelde Van Bunge onomwonden.

Hij benadrukte – in aanwezigheid van onder anderen prins Floris en Mark Vogt van het VN Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen – dat lang niet alle immigranten rijk waren. „Van de 900.000 naar ons land gevluchte Duitsers in de 17e eeuw was het merendeel straatarm. Spaanse Joden waren totale vreemden voor ons vanwege hun gebruiken en kleding; heel wat vreemder dan de Syriërs nu, die net als wij op Nike’s lopen, tv-kijken en smartphones hebben. Het enige verschil is dat de meesten moslim zijn, maar dat hindert niet, want de meeste moslims in Nederland gaan ook niet naar een moskee”, stelde de professor. Hij pleitte voor een ruimhartig asielbeleid. Dat was koren op de molen van Amade-vorzitter Aldo Verbruggen, die net met Pieter Bogaardt in de vluchtelingenkampen Mafraq en Al Za’atri in Jordanië was geweest.

„Het was een lesje in nederigheid en veranderde mijn opvattingen over het vluchtelingenprobleem compleet”, vertelde Verbruggen over zijn bezoek aan de kampen. „Bedenk dat Jordanië zes miljoen inwoners telt en twee miljoen vluchtelingen uit Syrië opvangt. Het rijke Nederland komt op misschien 60.000 tot 80.000 vluchtelingen. Wij blijken niet zonder meer bereid mensen op te nemen. Dat is opmerkelijk. Menselijkheid vraagt offers”, betoogde hij.

De financiële hulp van Amade was volgens Verbruggen „een miezerig buitje

op een grote gloeiende plaat. Hopelijk kunt u kinderen weer laten dromen en spelen, eten geven en goed onderwijs. Vergeet uw menselijkheid niet!” 

    Televisie festival juni 2015              

Pieter Bogaardt, President van de AMADE jury en lid van de Board of Directors en het Executive Committee van AMADE Mondiale, John Irvine, reporter, Toby Nash, cameraman ITV News © Festival de Télévision de Monte-Carlo

Voor zijn dramatische en indrukwekkende documentaire "The desperate Struggle to Save Iraq's Yazidis", http://www.itv.com/news/update/2014-08-11/the-desperate-struggle-to-save-iraqs-stranded-yazidis/, ontvangt ITV News reporter John Irvine op de prijsuitreiking van de 55ste editie van "Festival de télévision de Monte Carlo" de speciale AMADE Mondiale prijs uit handen van de President van de AMADE jury Pieter Bogaardt, lid van de Board of Directors and the Executive Committee van AMADE Mondiale en tevens vice voorzitter van AMADE Nederland.

Alfred van Bunge, Prins Albert II van Monaco, Pieter Bogaardt

Slotavond van de 55ste editie van "festival de télévision de Monte Carlo" in aanwezigheid van Prins Albert II van Monaco, Ere-Voorzitter AMADE Mondiale, omringd door Alfred van Bunge en Pieter Bogaardt.

AMADE Nederland in Monaco

Prinses Caroline tijdens de jaarvergadering 2015 in Monaco - Foto: Palais Princier

Tijdens de opening van de jaarvergadering van AMADE Mondiale in Monaco op 8 en 9 april jongstleden, heette Prinses Caroline, President van AMADE Mondiale, als eerste de vertegenwoordigers van AMADE Nederland, Aldo Verbruggen, voorzitter, en Suzanne Beck, algemeen secretaris, hartelijk welkom. Voorts memoreerde de Prinses de geweldige launch van AMADE Nederland op 7 november 2014 in het Rijksmuseum in Amsterdam.

 

Aldo Verbruggen liet weten dat AMADE Nederland ook in 2015 de door UNHCR geëntameerde wereldwijde campagne "Time to Act" en daarmee de Syrische kindvluchtelingen in de kampen in Jordanië, zal steunen.

 

Een bijzonder interessante interventie kwam van Benita Refson uit Engeland, president van Place2Be. Place2Be is 20 jaar geleden door Benita Refson opgericht en komt op voor kinderen met psychische problemen ondersteund door een groot landelijk netwerk in de UK van pedagogische en psychologische professionals. Place2Be en Benita Refson hebben inmiddels meerdere prijzen toegekend gekregen. Beschermvrouwe is Prinses Kate, de echtgenote van Prins William van Engeland.

 

Interessant was het ook om tijdens de twee-daagse conferentie de vertegenwoordigers van andere nationale AMADE's te ontmoeten zoals uit Burundi, Niger, Italië, Duitsland, de Filipijnen etc.

 

Paulo Uchôa, Ambassadeur van Brazilië in Kinshasa, Congo, vertelde op de conferentie enthousiast over het project "Capoeira for Peace" voor getraumatiseerde Congolese kinderen, opgezet in samenwerking met UNICEF, AMADE Mondiale en de Braziliaanse ambassade in Kinshasa. Paolo Uchôa sprak de hoop uit op een verdere samenwerking niet alleen met AMADE Mondiale maar ook met AMADE Nederland.

Prinses Caroline samen met Pieter Bogaardt, bestuurslid en lid van de Board of Directors en het Executive Committee van AMADE Mondiale en vice-voorzitter van AMADE Nederland - Foto: Palais Princier

Kennismaking met prins Albert

Uit de Telegraaf van 5 juni 2014 - Foto: Palais Princier

Prins Albert van Monaco heeft zijn staatsbezoek aan Nederland ook gebruikt om officieel kennis te maken met de bestuursleden van de stichting AMADE Nederland.

  • Prins Albert van Monaco, geflankeerd door (v.l.n.r.) AMADE Nederland-voorzitter Aldo Verbruggen en bestuursleden Suzanne Beck, Maucca Karki, Valerie Meijer-Albada Jelgersma, Pieter Bogaardt en jhr. Alfred van Bunge. FOTO: Palais Princier

AMADE Nederland, zet zich in voor gezondheid, educatie en welzijn van kinderen in noodsituaties.

 

AMADE werd in 1963 opgezet door prinses Gracia, de moeder van Albert en Caroline. Inmiddels heeft Amade vertakkingen in tal van landen. Het initiatief tot oprichting van Amade Nederland komt van Pieter Bogaardt, lid van de Board of Directors en het Executive Committee van AMADE Mondiale. 

 

Voorzitter van Stichting AMADE Nederland is Aldo Verbruggen, oud-officier van justitie en tegenwoordig partner bij advocatenkantoor Houthoff Buruma. In het bestuur zitten verder Pieter Bogaardt, kandidaat-notaris Suzanne Beck, Maucca Karki en Valerie Meijer-Albada Jelgersma. Het bestuur wordt terzijde gestaan door goodwill-ambassador jhr Alfred van Bunge, oud journalist.

 

De introductie van de bestuursleden vond plaats in hotel-restaurant gastronomique De Echoput (*) in Hoog Soeren, kort nadat de prins de tentoonstelling over zijn moeder prinses Gracia, samen met koning Willem-Alexander, had geopend. Voor de ontmoeting met de bestuursleden trok prins Albert bijna een uur uit. Hij toonde zich zeer verheugd over de oprichting van de AMADE Nederland en zei de plannen met grote interesse te zullen volgen. „Met Pieter Bogaardt in uw midden als Monegask en goede vriend van de familie, heb ik daar alle vertrouwen in”, aldus de prins.

AMADE Nederland

Alexander Gogelweg 16D

2517 JH Den Haag

The Netherlands

 

 

E-mail

info@amade-nederland.com

 

Tel +31 (0)70 89 15 452

Tel +31 (0)6 11 78 44 95

 

Website AMADE Nederland

www.amade-nederland.com

 

 

Version imprimable Version imprimable | Plan du site
© AMADE Nederland